Više od 160 poljoprivrednika na predavanju

U organizaciji poduzeća Vlado d.o.o. u četvrtak 5. veljače u dvorani Kavane Lord u Domašincu okupilo se više od 160 poljoprivrednih proizvođača i partnera oko tema proizvodnje soje, kukuruza i uljane repice. Okupljenima su predavanje držali stručnjaci iz svojih područja djelovanja, mr. sc. Ante Penić na temu soje, Mario Bačani o proizvodnji kukuruza te Suzana Pajić o proizvodnji uljane repice. Mr. sc. Ante Penić iz AgroChem Maksa, tvrtke specijalizirane za distribuciju sredstava za zaštitu bilja, govorio je o onome što je Međimurce počelo sve više i više interesirati. Proizvodnji soje. Sa zanimanjem se pratilo predavanje magistra Penića koji je s preko dvadeset godina iskustva u praksi s pesticidima soje, sigurno jedna od relevantnijih osoba na tom području u Hrvatskoj.

Tako je Penić okupljene uputio u procese gnojidbe soje, pripreme tla za sjetvu, kvalitetu sjemena i bakterizaciju, rokove i dubinu sjetve te o sortama soje, prije svega Poljoprivrednog instituta Osijek. Govorio je o zaštiti soje od korova, kako je istaknuo, najefikasnijim herbicidom za soju i kombinacijom Lagune 75 WG, Harmony SX-a te okvašivača Trend 90 koji se u kombinaciji tretiraju jednokratno ili dvokratno na korov u različitim doziranjima.

Ispred Pioneera govorili su promotor Antun Bermanec te product i marketing manager Mario Bačani. Bačani je govorio o hibridima u 2015. godini. Između ostalog, istaknuo je kako najviši potencijal prinosa unutar fao grupe 300 ima novi hibrid P9903 (fao 390, zuban) koji je izuzetno tolerantan na sušu. Pobjednik po prinosu u 2014. godini je hibrid P0023 (fao 420, zuban), a istaknuti su P9911 kojeg odlikuju kvaliteta i rekordni prinosi te P0216 (fao 450, zuban). Istaknuli su kako Pioneer pokuse radi na 600 lokacija u Hrvatskoj.

Suzana Pajić iz Savjetodavne službe Međimurske županije govorila je o problemima u proizvodnji uljane repice u 2014. godini te o pojavi repičinog sjajnika koji se pojavio u prvoj polovici ožujka 2014. Glavnu štetu čine odrasli oblici tog nametnika, pa je bitno kod njegove pojave voditi brigu o rokovima suzbijanja repičinog sjajnika. Što se tiče prinosa, u sezoni 2013./2014. godine u pokusu 19 hibrida uljane repice, prinos je u prosjeku bio 4,6 tona po hektru.

Ugovaranje poljoprivredne proizvodnje

Vlado d.o.o. nudi distribuciju sredstava za zaštitu bilja, sjemenski program, mineralna gnojiva, folijarna gnojiva i sve ostalo vezano za poljoprivrednu proizvodnju. U fazi su ugovaranja poljoprivredne proizvodnje kukuruza i soje te Vas pozivaju da ih kontaktirate na dolje navedene kontakte. Možete i svratiti do njihove poslovnice u Domašincu, Donjem Kraljevcu, Sesvetama Ludbreškim ili Malom Otoku gdje ćete se osobno uvjeriti u njihov način rada i stručnost.